One HABby Family

You want to be HABby too? Deel je budgettips en stuur een mail naar carien_28@hotmail.com. Ik voeg ze toe aan mijn blog.

vrijdag 1 februari 2008

Choucroute

... ik wil Choucroute eten....al de hele week...sinds Janneke Vreugdenhil er in het NRC zo'n leuk stukje over schreef....Choucroute eten in Brasserie Flo (zit tegenwoordig ook filiaal in Amsterdam).....
Janneke is mijn favoriete 'eet' schrijfster ...met Sylvia Witteman als goede tweede....er is niemand die zo lyrisch over handgemaakte varkensworsten met kruidnagelen kan schrijven....
Maar dat piekerige korte kapsel.... Op de cover van haar kookboek (Koken enzo) onderwerpt Janneke (nog) met weelderige haardos de koelkast aan een inspectie.....! Ik begrijp het wel....op een dag gaat de schaar erin...rigoureus.
Ik had zelf ook van die fraaie lange lokken maar heb ze aan het einde van de zomer laten knippen in de salon van funky hairdresser Wendy H...waar de vloeren van triplex zijn...steckerdozen in het plafond zitten....en een dj en kleurspecialist klanten een paar onbezorgde uurtjes garanderen.....Wendy knipt,wast, kleurt en fohnt fenomaal en rekent daarvoor hoge prijzen! Mijn korte kapsel heb ik eigenlijk te danken aan een auto met Frans kenteken en vier baldadige jongens......Aan het einde van een warme dag in juli stop ik bij een benzinestation bij Delft...ik wordt al een tijdje achtervolgd door de bewuste Franse auto.....
De inzittenden, vier jongens van midden twintig? geven mij het...'bouwvakkersgevoel'.....ze zien waarschijnlijk door de vuile ruiten alleen die lange (ge)blonde(erde) haren....kids liggen op de achterbank te slapen.... Ik stap uit om de tank vol te gooien...uiteraard stopt de auto-met-Franse jongens achter de mijne....een van de vier stapt uit..................loopt naar me toe...kijkt recht in mijn gezicht...draait zich vervolgens om....stapt in de auto die wegrijdt dit keer zonder joelende stemmen.....in die halve minuut werd me pijnlijk duidelijk dat ik van achteren weliswaar best nog Lyceum was maar van voren toch meer Museum! Maar afin daar had ik het niet over...

Choucroute d' Elsace voor vier hongerige magen:
(http://www.mijnreceptenboek.nl/)

1 ui
75 gram boter
1 kilo zuurkool
10 jeneverbessen
1 laurierblad
5 peperkorrels
2 deciliter vleesbouillon
2 appels
2 deciliter witte wijn
6 dunnen plakken casseler rib
4 speklapjes
4 knakworstjes voor de budgetversie of ga voor een lekkere worst naar de slager!

Pel de ui en snij deze in ringen. Bak ze goudbruin in hete boter. Voeg hierbij de zuurkool, de jeneverbessen, het laurierblad en de peperkorrels. Smoor dit in 4 minuten. Giet de bouillon erbij. Schil ondertussen de appels en rasp ze in grove stukken.
Meng de appelrasp en de witte wijn door de zuurkool en laat alles nog zachtjes 10 minuten stoven. Leg de casselerrib, de speklapjes en de worst op de zuurkool en laat alles in 15 minuten gaar stoven. Haal het vlees en het laurierblad uit de pan. Schep de zuurkool op een warme schaal en leg de vleessoorten erop. Serveer er aardappelpuree en plakken ananas bij.
En....ik tracteer ik mezelf op een glas Il Moscato (Gall & Gall).

Geen opmerkingen: